1. Nieuws BeLife

  Nieuws

  Lees hier onze laatste nieuwsberichten


  Batterijen opladen in de zomer

  Leven van zonne-energie. Planten doen dit al meer dan een miljard jaar. Met behulp van fotosynthese zetten ze zonlicht om in de energie die ze nodig hebben om te groeien. De Elysia chlorotica, een felgroene zeeslak, is het enige dier dat dit ook kan, namelijk door algen te consumeren en de genen die fotosynthese mogelijk maken te kapen. Voor ons mensen is dit vooralsnog een utopie. Toch zijn we volledig afhankelijk van de zon. Zonder zon zou er geen leven mogelijk zijn, zouden we geen energie en geen voedsel hebben. Reden genoeg om de zon deze zomermaanden weer flink te omarmen en onze gezondheid een boost te geven.

  Goede balans in werk en privé, maar vergeet vooral de ik-tijd niet!

  Blog door Suzanne van der Heiden (Psycholoog Arbeid & Gezondheid)

  Meer bewegen begint met minder zitten

  Lichamelijke inactiviteit. Klinkt niet direct levensbedreigend, toch? Dan beweeg je gewoon wat minder, no big deal. Of toch wel? Lichamelijke inactiviteit is de tweede doodsoorzaak in de westerse wereld. Tijd om in beweging te komen!

  Eten op z’n Japans

  Eten tot je vol zit of daar voorbij. Het is voor veel mensen verleidelijk om een extra keer op te scheppen. Vaak weet je dat het eigenlijk niet nodig is, maar het is zo lekker. Voor je het weet sluipt het erin en is het een dagelijkse gewoonte. De 80-20 regel uit Okinawa, Japan, kan hierbij helpen. Mensen afkomstig van dit Japanse eiland zeggen voordat ze gaan eten “Harra Hachi Bu”. Ook wel: eet tot dat je maag voor 80% vol zit. Een treffende uitspraak in een wereld waar veel mensen zich overeten en te kampen krijgen met hart- en vaatziekten, diabetes en/of overgewicht.

  Staat jouw werkplek nog wel goed ingesteld?

  Inmiddels werken 5,1 miljoen Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar ten minste twee dagen per week vanuit hun eigen huis (CBS, 2024). Het is meer dan ooit van belang om ervoor te zorgen dat je werkplek goed is ingesteld om gezondheidsproblemen te voorkomen.