1. Staat jouw werkplek goed ingesteld

  Staat jouw werkplek nog wel goed ingesteld?

  Inmiddels werken 5,1 miljoen Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar ten minste twee dagen per week vanuit hun eigen huis (CBS, 2024). Het is meer dan ooit van belang om ervoor te zorgen dat je werkplek goed is ingesteld om gezondheidsproblemen te voorkomen.

  Werkplek

  Hier zijn enkele punten om mee te nemen bij het ergonomisch inrichten van je werkplek:

  • Ergonomische stoel en bureau: investeer in een comfortabele stoel en een bureau op de juiste hoogte om een goede houding te bevorderen. Pas indien nodig de hoogte van je stoel en bureau aan om een optimale zithouding te bereiken.

  • Monitorpositie en houding: plaats je beeldscherm op ooghoogte en op een armlengte afstand om spanning op je nek en rug te verminderen. Zorg voor een goede zithouding met een rechte rug en ontspannen schouders.

  • Toetsenbord en muis: positioneer je toetsenbord en muis binnen handbereik en op een comfortabele hoogte om spanning op je polsen en armen te verminderen. Gebruik ergonomische toetsenborden en muizen indien mogelijk.

  • Werkhoogte en positie: pas de hoogte van je werkplek aan zodat je ellebogen in een hoek van 90 graden gebogen zijn en je onderarmen parallel aan de grond liggen. Zorg voor voldoende beenruimte en gebruik een voetensteun indien nodig.

  • Pauzes en beweging: neem regelmatig pauzes om te bewegen en stretchen om stijfheid en spanning te verminderen. Overweeg ook om een sta-bureau te gebruiken om afwisseling in je zithouding te bevorderen.

  Door aandacht te besteden aan de ergonomie van je werkplek, zowel thuis als op kantoor, kun je gezondheidsproblemen zoals rugpijn, nekpijn en RSI voorkomen.

  Meer informatie

  BeLife Werkt Fysiek staat klaar om jouw organisatie en medewerkers te helpen.

  Meer informatie

  Deel deze pagina