1. Internationale RSI dag 2024

    Internationale RSI dag 2024: Tips en oefeningen

    Op 29 februari is het de internationale RSI-dag, een belangrijke gelegenheid om stil te staan bij de gevaren van Repetitive Strain Injury (RSI) en manieren te ontdekken om dit te voorkomen. RSI is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door herhaalde bewegingen of langdurige belasting van bepaalde spieren en pezen. In Nederland lopen naar schatting zo’n 2 miljoen mensen het risico op RSI, maar gelukkig zijn er manieren om dit risico te verminderen en zelfs te voorkomen.

    Int RSI dag 2024

    Wat is RSI en hoe ontstaat het?

    RSI manifesteert zich meestal als pijn, stijfheid, tintelingen of gevoelloosheid in de spieren, pezen en gewrichten van de armen, polsen, handen, nek of schouders. Het ontstaat door herhaalde bewegingen, langdurige statische houdingen, krachtuitoefening en ongunstige ergonomische omstandigheden. Dit kan voorkomen bij mensen die veel tijd achter een computer doorbrengen, zoals kantoormedewerkers, maar ook bij mensen die repeterende taken uitvoeren, zoals fabrieksarbeiders en musici.

    Tips en oefeningen

    Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om het risico op RSI te verminderen. Hier zijn enkele nuttige tips en oefeningen:

    • Regelmatig pauzeren en bewegen
      Neem regelmatig korte pauzes om te strekken en te bewegen. Sta op, loop rond, strek je armen en rug en rol je schouders om spanning te verminderen.
    • Ergonomische werkplek
      Zorg voor een ergonomische werkplek met een goede stoel, een juiste tafelhoogte en een ergonomisch toetsenbord en muis. Pas je werkplek aan om onnodige spanning op je lichaam te verminderen.
    • Hand- en polsstretch
      Strek je handen en polsen regelmatig om spanning te verlichten. Maak een vuist en open je handen langzaam, buig je pols naar voren en naar achteren, en draai je polsen rondjes.
    • Nek- en schouderstretch
      Draai je hoofd langzaam van links naar rechts en van boven naar beneden om je nekspieren te ontspannen. Til je schouders op naar je oren, houd ze vast en laat ze dan langzaam zakken.
    • Zorg voor balans in de werkdruk
      RSI-klachten kunnen worden versterkt door stress. Je kan dan verkrampt gaan werken, waardoor de doorbloeding in de armen, nek en schouders niet meer goed verloopt. Dit kan zorgen voor toenemende klachten. Zorg daarom voor een goede balans in werkdruk en ontspanning. Ervaar je een stressvolle week? Let er dan extra op dat je minimaal elk uur even beweegt, ga tijdens de lunch even lekker een rondje lopen en let erop dat tijdens het werken je schouders ontspannen zijn en je je armen goed ondersteunt.

    Deel deze pagina