1. Fysieke klachten op de werkvloer

    Fysieke klachten op de werkvloer: een toenemend probleem

    Uit recent onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse werknemers te maken heeft met fysieke klachten die (deels) door het werk worden veroorzaakt. Bijna twee derde van alle werknemers ervaart dergelijke problemen, met arm-, nek- en schouderklachten als meest voorkomend (44%).

    Fysieke klachten op de werkvloer

    Beeldschermwerk en langdurig zitten spelen een prominente rol. Zo werkt 44% van de werknemers dagelijks zes uur of meer achter een computer, wat gepaard gaat met langdurig zitten. Bijna de helft van de werknemers zit zes uur of langer per dag op het werk. In combinatie met stilzitten thuis resulteert dit in een Europese koppositie voor Nederland qua zittijd.

    Fysiek belastend werk en herhalende bewegingen vormen een extra risicofactor. 38% van de werknemers verricht fysiek belastend werk en 29% heeft te maken met herhalende bewegingen tijdens het werk. Van de werknemers met een beroepsziekte ervaart 38% klachten aan pezen, gewrichten of spieren.

    De impact van fysieke klachten op de werkvloer

    De impact van fysieke klachten op de werkvloer is groot. Werknemers in zware beroepen, zoals hoveniers of bosbouwmedewerkers, verwachten doorgaans tot 65,1 jaar te kunnen doorwerken, terwijl werknemers zonder fysieke belasting een pensioenleeftijd van 66,8 jaar voor ogen hebben.

    Thuiswerkers ervaren wellicht verbetering. In 2023 had 83% van de thuiswerkers een goede werkhoogte en 74% beschikte over een instelbare bureaustoel, een stijging ten opzichte van 2022.

    Landbouw en vervoer zijn de sectoren met de meeste fysieke belasting. In de landbouw (55%) en transportsector (52%) komt fysiek overbelastend werk het meest voor. In de financiële sector (18%) en het onderwijs (13%) is dit aanzienlijk lager.

    Hulpmiddelen en werkomstandigheden spelen een belangrijke rol. In sommige sectoren zijn er hulpmiddelen die tillen of andere fysieke taken makkelijker maken, maar dit is niet overal het geval. Repeterend werk, zoals inpakken, plukken of metselen, kan leiden tot klachten.

    Beeldschermwerk is vooral een probleem in de ICT- en financiële sector. In deze sectoren werkt respectievelijk 89% en 85% van de werknemers meer dan zes uur per dag achter een monitor. Dat geldt ook voor meer dan negen op de tien databankmedewerkers en software-ontwikkelaars.

    Hulp en ondersteuning bij fysieke klachten

    De toename van fysieke klachten op de werkvloer is een zorgwekkende trend. Preventieve maatregelen, ergonomische verbeteringen en gerichte trainingen zijn nodig om de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen. Deze zorgen voor optimale werkomstandigheden en een veilige werkomgeving.

    BeLife kan organisaties perfect ondersteunen bij het nemen van deze preventieve maatregelen. 

    Bekijk onze verschillende diensten op dit gebied hier

    Deel deze pagina