- BeLife Werkt
- Nieuws BeLife
- Medewerkers ondersteunen tijdens een relatiebreuk
Medewerkers ondersteunen tijdens een relatiebreuk
In 2023 eindigden in Nederland bijna 27.000 huwelijken en geregistreerde partnerschappen (CBS). Zo’n relatiebreuk kan een aanzienlijke impact hebben, ook op iemands werkprestaties. Hoewel een echtscheiding geen ziekte is, kan het wel leiden tot gezondheidsproblemen. Hoe kun je als werkgever helpen om dit te voorkomen?
Meer dan het verlies van een partner
“Een relatiebreuk is meer dan het verlies van een partner”, zegt Jessie Beijer (GZ-psycholoog). “Er kunnen financiële zorgen ontstaan, of je nou alimentatie moet betalen of nét te weinig krijgt. Meestal betekent het ook voor minstens een van beide partners een verandering van woonsituatie. Er moet van alles geregeld worden. En dan is er vaak ook nog een schuldgevoel naar de kinderen, een gevoel van falen of angst voor gezichtsverlies: wat vindt mijn omgeving hiervan? Het brengt dus van alle kanten druk mee: regeldruk, financiële druk, emotionele druk. Dan zou het bijna gek zijn als dat geen enkele invloed heeft op het werk.” Uit CBS-onderzoek blijkt dan ook dat gescheiden werkenden gemiddeld vaker psychisch vermoeid zijn door het werk en meer verzuimen.
Impact op werk
In haar praktijk ziet Jessie verschillende vormen van relatieproblemen: mensen die vastzitten in een ongezonde relatie, mensen die midden in een scheiding zitten, of mensen die langdurig in een vechtscheiding blijven hangen. “Niet iedereen heeft daar in het werk even veel last van. Er zijn bijvoorbeeld ook medewerkers voor wie werk wel een prettige afleiding is in tijden van grote stress op het privévlak. Maar ook zij ontkomen niet aan de praktische zaken die rondom een relatiebreuk op je afkomen. Als je dat als werkgever niet goed ondervangt, loop je altijd risico dat de stress toch hoog oploopt. Het is in elk geval goed je ervan bewust te zijn dat de impact groot kan zijn, en daar rekening mee te houden.”
Hoe kun je als werkgever helpen?
- Geef medewerkers die door een relatiebreuk gaan de tijd en ruimte om praktische zaken te regelen. Ga het gesprek aan over hun behoeften om te voorkomen dat de stress te hoog oploopt ondanks persoonlijke problemen.
- Toon aandacht voor hun mentale welzijn: vraag hoe het gaat en luister aandachtig naar hun verhaal. Probeer daarbij objectief te blijven; jouw persoonlijke mening is op dat moment minder relevant.
- Overweeg een doorverwijzing naar een psycholoog als je denkt denkt dat iemand daar baat bij kan hebben.
- Denk na over het ontwikkelen van een beleid voor het omgaan met relatiebreuken binnen je organisatie, zodat medewerkers niet volledig afhankelijk zijn van hun directe manager. Wij kunnen je hier natuurlijk bij helpen en adviseren.
Meer weten?
Wil je meer informatie over de impact van een relatiebreuk op inzetbaarheid, en hoe wij je medewerkers en organisatie kunnen helpen om daarmee samenhangend verzuim te voorkomen? Neem dan contact op met GZ-psycholoog Jessie Beijer.