Revalideren en re-integreren na kanker

  Hoe Ralf na een succesvolle behandeling wil terugkeren in de maatschappij

  Ralf is 52 jaar, vader van drie kinderen en is zelfs al opa. Ralf staat midden in het leven als hij vorig jaar de diagnose Non-Hodgkin, een vorm van lymfklierkanker, krijgt. De diagnose kwam als donderslag bij heldere hemel. “Ik ging met maagklachten naar de huisarts waar ik wat preventieve middeltjes kreeg. Toen die niet hielpen werd er een maagonderzoek uitgevoerd. Hieruit bleek dat het foute boel was. De biopt wees uit dat ik een agressieve vorm van Non-Hodgkin had.” Door de agressieve vorm en het bijbehorende risico op verspreiding door het lichaam kon Ralf snel na de diagnose al terecht voor de start van de behandeling. 

  Behandeling van Non-Hodgkin

  De behandeling van Non-Hodgkin was intensief en de chemotherapie was zwaar. Voor de behandeling heeft Ralf in het ziekenhuis gelegen omdat de chemo’s daar werden toegediend. Omdat Non-Hodgkin zich verspreid door woekering binnen het lymfestelsel is de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes bij Ralf volledig stil gelegd. Hierdoor werd zijn immuunsysteem aangetast. De dreiging van infectieziektes zorgde ervoor dat Ralf een groot deel van zijn behandeling in quarantaine doorbracht. 

  Ralf is nu schoon. Dit betekent dat de artsen nu niets meer kunnen vinden. De intensieve behandeling is dus effectief geweest maar heeft wel de nodige restklachten met zich meegebracht. Ralf had fysieke klachten zoals vermoeidheid en een lagere fysieke belastbaarheid. Daarnaast had hij concentratieproblemen en angst om terug te keren naar de maatschappij. Ook heeft de intensieve periode in het ziekenhuis Ralf aan het denken gezet waardoor Ralf andere prioriteiten stelt en nieuwe waardes in het leven heeft. Hij wil meer aandacht aan zijn gezin, vrienden en hobby’s besteden en voorkomen dat zijn drukke baan de overhand heeft. 

  Terugkeer naar werk

  Sinds 1998 werk Ralf fulltime in de technische dienst. Na de behandeling van Non-Hodgkin was Ralf onzeker over zijn terugkeer naar werk. “Tijdens mijn werk wordt er veel van mij gevraagd. Kan ik dit nog wel aan? En past dit bij mijn nieuwe waardes in het leven waarbij ik andere prioriteiten stel?”. Samen met de bedrijfsarts is Ralf voor hulp bij BeLife terechtgekomen met als doel de fysieke belastbaarheid verhogen, acceptatie en vertrouwen terug krijgen om weer deel te nemen aan de maatschappij waardoor Ralf succesvol kan re-integreren. 

  Bij de tussenmeting bleek dat mijn fysieke belastbaarheid omhoog was gegaan. Dit bleek niet alleen uit de cijfers bij de inspanningstest, maar dit merkte ik ook echt. Ik had meer energie. Daarnaast voelde ik me ook mentaal weerbaarder.

  De behandeling bij BeLife

  Na de intake bij BeLife werd er voor Ralf een persoonlijk behandelprogramma opgesteld waarbij behandelingen met de psycholoog en fysiotherapeut centraal stonden. “In het begin vond ik de behandeling zwaar en confronterend. Dankzij de begeleiding van de fysiotherapeut, psycholoog en revalidatiearts leerde ik naar mezelf te kijken, te doen wat mogelijk is en te accepteren wat niet mogelijk is. Gaandeweg kreeg ik er steeds meer plezier in. Ik vond het leuk om tijdens de trainingen mijn grenzen op te zoeken en met de zorgprofessionals was het soms ook gewoon gezellig!” 

  Hoe nu verder?

  Het multidisciplinaire traject bij BeLife is afgerond en Ralf is ondertussen vol vertrouwen aan het re-integreren. In goed overleg met de bedrijfsarts werkt Ralf nu 24 uur per week waar hij zich prettig bij voelt. “Ik heb er de volle vertrouwen in dat ik de 24 uur die ik nu werk binnenkort verder kan opbouwen”, aldus Ralf. Tijdens het traject bij BeLife heeft Ralf veel handvaten toegereikt gekregen die hij nu toepast in de praktijk. Dit gaat met vallen en opstaan maar Ralf heeft wel weer vertrouwen in zijn kunnen. Hij probeert zijn nieuwe waardes en prioriteiten vast te houden. Hiervoor wordt hij nog begeleid door een psycholoog van BeLife. 

  Ralf is een fictieve naam. De echte naam van Ralf is bij BeLife bekend.