Leren omgaan met chronische pijn en vermoeidheidsklachten

  De verborgen wereld van pijn en vermoeidheid zorgde ervoor dat Sandra constant haar grenzen overschreed

  Vier jaar geleden kreeg Sandra vage fysieke klachten. Wat begon met pijn in haar enkels, waardoor ze moest stoppen met hardlopen, eindigt in vermoeidheid, pijn en ochtendstijfheid. De klachten werden zo erg dat dit haar dagelijks werk en leven beïnvloedde. Sandra is 45 jaar, alleenstaande moeder van twee kinderen en werkzaam in de zorg. Na langdurig onderzoek werd Sandra gediagnosticeerd met fibromyalgie.

   

  De diagnose fibromyalgie

  Omdat fibromyalgie lastig aantoonbaar is duurt het vaak lang voordat een juiste diagnose wordt gesteld. Dit was ook bij Sandra het geval. Ze liep al lange tijd rond met vage klachten en uit vervolgonderzoeken zoals een bloedonderzoek bleek niets afwijkends. Nadat Sandra bij de Reumatoloog een second opinion had aangevraagd werd de diagnose fibromyalgie vastgesteld. Naast de fysieke klachten die fibromyalgie met zich meebrachten voelde Sandra zich ook onbegrepen door haar omgeving. Ze zag er immers gezond uit. De fibromyalgie en het ontkennen van de impact maakte haar onzeker. “Ik trek me veel aan van andermans mening en was bang dat mijn collega's of vriendinnen me als een aansteller zouden zien” aldus Sandra. Dit zorgde ervoor dat Sandra constant haar eigen grenzen overschreed, meer deed dan haar lichaam aankon en daardoor constant met pijn en vermoeidheidsklachten rondliep. 

  Verwijzing naar BeLife

  De reumaconsulent attendeerde Sandra op een multidisciplinair zorgtraject bij BeLife. “Tijdens dit traject zou niet alleen het fysieke aspect worden aangepakt, maar ik zou ook behandeld worden door een psycholoog. Ik wilde mijn grenzen leren aangeven.” over Uiteindelijk bestond het traject uit behandelingen met een fysiotherapeut, ergotherapeut en psycholoog onder leiding van een revalidatiearts. “Van de ergotherapeut moest ik een dagboek bijhouden waarin ik precies opschreef hoeveel zware fysieke inspanningen ik op een dag deed. Dit was confronterend omdat uit deze opdracht bleek dat ik te weinig rust nam, onrealistische verwachtingen had van mijn eigen lichaam én contant over mijn grenzen heen ging.” Afgelopen jaren heeft Sandra andere mensen op de eerste plek gezet. Bij de psycholoog leerde Sandra weer voor zichzelf te kiezen en haar grenzen aan te geven. 

  Hoe nu verder?

  Het behandeltraject bij BeLife is nu twee maanden afgerond. In dezelfde periode is Sandra ook van baan gewisseld. Haar nieuwe collega's erkennen en accepteren haar klachten. Ook privé durft Sandra nu duidelijk haar grenzen aan te geven. “In het begin vond ik het spannend om afspraken af te zeggen. Ik ben erachter gekomen dat iedereen in mijn omgeving er heel goed op reageert als ik mijn grenzen aangeef.” Dankzij de behandeling bij BeLife heeft Sandra haar klachten geaccepteerd en durft zij haar grenzen aan te geven. Hierdoor is haar belasting en belastbaarheid beter in balans, heeft ze minder pijn en meer energie.

  "Heel soms ga ik uit enthousiasme nog over mijn grenzen heen, dit is één van mijn valkuilen en hier ben ik waakzaam voor. Ik zal niet meer over mijn grenzen heengaan omdat een ander dit van mij verwacht."

  Sandra is een fictieve naam. De echte naam van Sandra is bij BeLife bekend.