BELIFE - Gemeente Rotterdam – Gezond en veilig werken

WERK & INZETBAARHEID

Bij Gemeente Rotterdam heeft BeLife een training Gezond & Veilig werken uitgevoerd. De trainingen werden gegeven aan buitendienst medewerkers op WRT Groene Kruisweg en WRT Steenhouwerstraat. In totaal hebben circa 60 medewerkers van de gemeente deelgenomen aan de training.

Doel van de training

 

• Bewustwording bij de medewerkers creëren over de beste manier van werkzaamheden uitvoeren. Hierbij werd aandacht gegeven aan ergonomie, werkgedrag en werkhouding.
• Medewerkers helpen begrijpen dat een mate van conditie nodig is om met plezier de werkzaamheden te kunnen uitvoeren en laten zien oefeningen zij kunnen doen om blessures te verminderen.

 

De aanpak

 

De actieve aanpak bestond uit een deel theorie en een deel praktijk. In totaal duurde de training drie uur.

 

Theorie

 

Middels een quiz hebben de deelnemers kennis gemaakt met het programma. Onderwerpen die aan bod kwamen waren: het belang van fitheid, het belang van taakroutine, werkhouding en beweeggedrag, gezonde leefstijl en eigen verantwoordelijkheid.

 

Praktijk

 

De deelnemers hebben vier verschillende spelvormen uitgevoerd. Deze waren gericht op het optimaliseren van de werkhouding en het bewegen tijdens de werkzaamheden.

 

Het resultaat

 

Na afloop van de training hebben de deelnemers een hogere awareness ten aanzien van hun werkgedrag. Ook zijn ze zich bewust van de ergonomische gevaren die het werk met zich meebrengt. Daarnaast is een eerste stap gezet in het veranderen van cultuur ten aanzien van gezond werken en eigen verantwoordelijkheid.

 

Quotes van de deelnemers

 

• “Ik vond de training leuk en ga deze week met de oefeningen beginnen.”
• “Ik heb veel geleerd vandaag, hopelijk gaan we dit vaker doen.”
• “Nu ik weet hoe ik de bladblazer om moet doen, zit het veel lekkerder.”

 

Filmpje

 

Bij gemeente Rotterdam gingen niet alleen de bestaande medewerkers aan de slag met hun fysieke vitaliteit. Potentiële medewerkers hebben tijdens hun sollicitatieprocedure kennis gemaakt met de fysieke belasting van het werk. Benieuwd hoe? Bekijk het filmpje hieronder.