Moedige mindset

  Train je mindset met behulp van een optimistische instelling. Juist de natte herfstmaanden lenen zich er uitstekend voor je mindset positief te beïnvloeden.

  Een vast patroon

  “Ik word altijd wakker met een wijsje in m’n hoofd, ‘k loop de hele dag te zingen en te fluiten”. Een bekend liedje van Kinderen voor Kinderen uit de jaren 90 met de naam, je raadt het al, ‘wakker met een wijsje’. Een liedje over een opgewekt jongetje dat zich afvraagt waarom iedereen op straat toch zo nors en chagrijnig is. Misschien zie jij dit anders. Maar wat je mogelijk wel herkent is het gevoel van schaarste zodra je ’s ochtends wakker wordt. Je opent je ogen en zonder pardon doemen de gedachten, ik heb niet lang genoeg geslapen en ik heb vandaag niet genoeg tijd op. Maar zijn deze gedachten ook waar? Of zijn ze onderdeel van een patroon dat zich iedere dag weer opnieuw manifesteert? 

  60.000 gedachten per dag dwarrelen door ons hoofd, waarvan maar liefst 80% van negatieve aard. Dit blijkt uit onderzoek van de National Science Foundation (NSF). Daarbij wordt 95% van onze gedachten iedere dag weer herhaalt. Het kan dus geen kwaad je gedachten wat vaker onder de loep te nemen. Zeker als je geneigd bent je te laten meevoeren door negatieve gedachten en ze als waar aan ziet. Voor je het weet lig je ‘s avonds weer in bed te tobben over wat je die dag niet gedaan hebt  of waar je tekort geschoten bent. Herkenbaar? Dan kan jouw mindset wel een zetje gebruiken.  

  De natte herfst die weer is ingetreden met haar lange nachten en korte dagen, leent zich er uitstekend voor je mindset positief te beïnvloeden. Sommige mensen krijgen in deze periode namelijk last van een winterdip. De kunst is het positieve van deze tijd inzien en naar binnen keren. Kijk eens naar wat het afgelopen jaar jou heeft opgeleverd. Wat ging goed en wat zou je nog beter willen doen? 

  Train je optimisme

  Daarnaast kun jij je mindset trainen door te oefenen in dankbaarheid. Dat begint bij de zogenaamde bril waardoor je kijkt. Zie je alleen de dingen waarin je geluk denkt te vinden of kun jij je verwonderen over de dingen die er al zijn? Een bijpassende uitspraak luidt: ‘The real voyage consists not in seeking new landscapes but in having new eyes’ – Marcel Proust. Te interpreteren als het verschil tussen actief naar geluk op zoek gaan en het geluk jou laten vinden door een ander en optimistischer perspectief.  

  Op zoek naar een optimistischer perspectief? Neem regelmatig de tijd om de geweldige dingen in je leven op te sommen. Bijvoorbeeld door het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek. Onderzoek van psycholoog Robert Emmons laat zien dat het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek ons gelukkiger, optimistischer, kansrijker om onze doelen te bereiken, vriendelijker voor anderen en fysiek gezonder maakt. Sta dus wat vaker stil bij dat complimentje van die collega, die verkleurende herfstboom of de warme nazomer zon die je een glimlach bezorgt.    

  Kortom, je mindset is te trainen met behulp van een optimistische instelling. Maar optimisme vraagt ook om moed. Want je krijgt hoe dan ook te maken met tegenslagen in je leven. De vraag is echter, laat jij je erdoor uit het veld slaan of zie je het als een kans om te leren en te groeien. De keus is aan jou. Onthoud wel, als je kiest voor een moedige mindset en je kwetsbaar durft op te stellen, weet het geluk jou ongetwijfeld beter te vinden.

  Geschreven door Jeroen Leupen. Adviseur bij BeLife.

  Deel deze pagina

  Terug naar overzicht

  Inschrijven voor onze nieuwsbrief

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en ontwikkelingen uit ons vakgebied. 

  Hier inschrijven