BELIFE NIEUWS

Vitaliteit & Presteren

Jelle Dijkstra (Dura Vermeer) over het Executive Vitaliteit & Performance programma

Dura Vermeer bestaat al bijna 165 jaar en is van oudsher een familiebedrijf. Dura Vermeer realiseert woningen, kantoren en infrastructuur. Het is waarschijnlijk vaker dan je denkt dat jij gebruik maakt van bruggen, wegen of kantoorpanden die zijn gerealiseerd door Dura Vermeer. Dura Vermeer is een bedrijf dat mensen, wensen, producten en klanten aan elkaar verbindt door kennis intensieve oplossingen. Wij spraken Jelle Dijkstra, financieel directeur bij Dura Vermeer Divisie Infra, over de uitdagingen waar zij mee te maken krijgen, de (werk)druk en het Executive Vitaliteit & Performance programma van BeLife.

Klimaat, innovatie en infrastructuur zijn belangrijke onderwerpen binnen de Nederlandse samenleving. Onderwerpen waar jullie als bouwbedrijf mee te maken hebben. Ervaart Dura Vermeer druk vanuit de samenleving rondom deze onderwerpen?
“We merken deze druk niet alleen vanuit de samenleving maar ook vanuit onze opdrachtgevers. In 80% van de gevallen is onze opdrachtgever de overheid. Ook zij vinden onderwerpen als duurzaamheid, overlastbeperking tijdens het project en innovatie steeds belangrijker.
De thema’s waar wij ons veel mee bezig houden zijn duurzaamheid en digitalisering. Dit doen we niet alleen omdat de markt dit van ons vraagt maar ook omdat we dit zelf hele belangrijke thema’s vinden. Dura Vermeer werkt vanuit een lange termijn visie. We zijn niet beursgenoteerd waardoor we ook geen hinder hebben van korte termijn prestaties die vaak nodig zijn op de beurs. Dit helpt ons om maatschappelijke thema’s goed te kunnen adresseren.”

Zijn er meer uitdagingen waar Dura Vermeer mee te maken heeft?
“Een andere uitdaging waar wij mee te maken hebben is het werven van nieuw personeel. Hoe binden en boeien we goede medewerkers aan Dura Vermeer? In de crisis hebben veel collega’s de sector verlaten, het kost ons nu veel moeite om weer aan de juiste collega’s te komen. Thema’s als duurzaamheid en innovatie helpen bij het werven van nieuwe medewerkers. Vroeger was het salaris of het krijgen van een lease auto belangrijk voor medewerkers. Tegenwoordig vinden ze het ook belangrijk dat de werkgever ethisch verantwoord onderneemt. Onze hoofdthema’s, duurzaamheid en digitalisering, helpen ons bij het werven van nieuw personeel. ”

Hoe beleef jij deze uitdagingen vanuit jouw rol als financieel directeur?
“De druk op onze hoofdthema’s is hoog. We moeten veranderen want als branche lopen we achter op bijvoorbeeld het gebied van digitalisering. Voor grote verandering zijn investeringen nodig. Het evenwicht tussen rendement en investeringen is belangrijk, als financieel directeur voel ik me hier verantwoordelijk voor. Dit betekent dat ik in belang van het bedrijf soms ook de keuze moet maken om te stoppen met een investering. Daarnaast stuur ik de financiële afdeling van de divisie aan. Dit is een groep van ongeveer 50 medewerkers waarbij ik me verantwoordelijk voel voor hun werkplezier en het resultaat van de afdeling.”

Lig je hier van wakker?
“Ik lig niet snel wakker van dingen, maar er zijn wel thema’s die mij enorm bezig houden zoals personeel en digitalisering. Voor ons personeel is de werkdruk hoog. We groeien hard en hebben ambitieuze doelen. Daarnaast is er een groep medewerkers waarbij de gemiddelde leeftijd steeds hoger wordt waar het ziekteverzuim relatief hoog is. Dit is vervelend voor de medewerker die ziek zijn, het kost ons veel geld en het verhoogt de werkdruk van de andere medewerkers. Daar maak ik me soms wel zorgen om.”

Dura Vermeer bestaat al sinds 1855. Hoe denk jij dat de werkdruk in deze tijd anders is dan een eeuw geleden?
“Natuurlijk gaat alles nu sneller en is er meer informatie en afleiding voor de medewerkers al denk ik dat werkdruk altijd bestaan heeft. Vroeger had men het nog niet over werkdruk terwijl het heel normaal was dat je toen 60 uur in de week werkte. De tijd is veranderd: medewerkers zijn mondiger geworden en er wordt veel bespreekbaar gemaakt. De onderliggende onderwerpen van werkdruk zijn anders maar werkdruk op zich hebben we altijd gekend denk ik.”

Executive Vitaliteit & Performance programma voor Dura Vermeer

Hoe zag het Vitaliteit & Performance programma er voor Dura Vermeer uit?
“We hebben het programma gedaan met het directieteam (13 personen) en de twee secretaresses. Wij zijn gestart met een 0-meting om inzicht te krijgen in onze fysieke en mentale vitaliteit gevolgd door verschillende workshops en persoonlijke vitaliteitscoaching. We hebben het programma afgesloten met een eindmeting om te zien of onze testwaarden als gevolg van een andere leefstijl in 6 maanden tijd veranderd zijn.”

Waarom zijn jullie met het Vitaliteit & Performance programma begonnen?
“In 2019 willen we vitaliteit op de kaart zetten voor alle medewerkers. Met elkaar verrichten we iedere dag topsport. Dit vraag veel van ons: hoe houden we de balans in werk en privé, hoe zorgen we voor ruimte voor beweging in onze drukke agenda’s en hoe creëren we ruimte om ook mentaal in balans te zijn? Als management moeten we het goede voorbeeld geven. Daarom zijn we vorige jaar gestart met het Vitaliteit & Performance programma.”

Wat was het resultaat van het team?
“De meesten zijn fysiek fitter geworden. De Fitbit maakten inzichtelijk hoe weinig beweging we hadden tijdens een reguliere werkdag. Daarnaast hebben we veel tips en tricks gekregen die gemakkelijk zijn toe te passen in ons dagelijks leven. Daarnaast had het programma ook een hoog fun-gehalte door het competitie element wat met het dragen van de wearable ontstond.”

Hoe draagt het resultaat bij aan de doelstellingen van Dura Vermeer?
“Het thema gezondheid is op kantoor meer gaan leven. Meer bewegen/wandelen gedurende de werkdag werkt heel aanstekelijk. Eerder hadden we de frisdrank automaten al vervangen door gekoeld water, sinds kort hebben we ook fruit op kantoor. Daarnaast zijn we gestart met ‘DV4FIT’, een fitprogramma voor al onze medewerkers. Vanuit mijn rol als financieel directeur zie ik ook dat het op de lange termijn mede bijdraagt aan de reductie van het ziekteverzuim. Medewerkers worden fitter en hebben meer werkplezier. Dit zijn aspecten wat het ziekteverzuim laat afnemen.”

Executive Vitaliteit & Performance programma voor Jelle Dijkstra

Hoe heb jij het Vitaliteit & Performance programma ervaren?
“Afgelopen jaren was ik door te lekker eten iets te zwaar geworden. Toen ik begon aan het programma was ik zelf al op mijn gewicht aan het letten maar de 0-meting en wearable waren een echte eyeopener voor mij. Na de 0-meting heb ik voor mijzelf concrete doelen opgesteld op het gebied van leefstijl (alcohol, slapen, beweging en voeding). De workshops en de coaching hebben mij geholpen met praktische, haalbare tips waardoor ik gemakkelijk mijn leefstijl op een gezonde manier kon aanpassen. Ik beweeg meer gedurende de dag, probeer beter te slapen en geniet met mate van lekker eten en drinken.”

BeLife legt tijdens het Vitaliteit & Performance programma vaak de link tussen werken en topsport. Hoe kijk jij hier tegen aan?
“In het begin van het programma was ik sceptisch tegenover de kreet: Werken is topsport. Bij topsport denk je vaak aan fysieke inspanning, mensen die zweten en elke dag trainen. Maar als je er goed over nadenkt kom je er achter dat iedereen dagelijks presteert zowel op het werk als privé.”

Wat is je het meest bijgebleven van het Vitaliteit & Performance programma?
“Met kleine aanpassingen kom je al een heel eind. Het is allemaal niet zo moeilijk. Wij zijn geneigd om er een groot ding van te maken maar de meeste verbetering op het gebied van leefstijl zijn redelijk simpel en makkelijk in te passen in je dagelijkse routine. Daarom kan ik mezelf er ook aan houden.”

Wat was jouw persoonlijke resultaat van het Vitaliteit & Performance programma?
“Ik ben in totaal tien kilo afgevallen en ik voel me fitter. Ik heb inzicht gekregen in mijn vitaliteit en ben me bewuster geworden van mijn leefstijl.”

 

 

Jelle Dijkstra, financieel directeur bij Dura Vermeer Divisie Infra, over de uitdagingen waar zij mee te maken krijgen, de (werk)druk en het Executive Vitaliteit & Performance programma van BeLife.

 

 

 

Over BeLife
Benieuwd naar het Vitaliteit & Performance programma van BeLife of wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem hier contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.